IWC Big Pilot’s Watch 43

IWC Big Pilot’s Watch 43

Intrigantno je promatrati evoluciju legendarnog dizajna. Održavati svježinu, a zadržati kvalitete koje su ga učinile ikonom, predstavlja izazov. Zamislite iPhone, Porsche 911 ili Nike Air Jordan tenisice. To je zadatak koji je IWC preuzeo sa svojim modelom Big Pilot’s. Rezultat? Nova ikona - IWC Big Pilot’s 43. Dolazi s nosivijim kućištem, nevjerojatnom ergonomijom, pametnim novim sustavom za brzu izmjenu remena i redizajniranim rasporedom brojčanika.

 

Kućište

Istaknuta karakteristika IWC Big Pilot’s 43 još uvijek je njegovo kućište, unatoč manjoj veličini od prethodnika. Tvrtka iz Schaffhausena napravila je primjetnu prilagodbu, smanjujući masivno kućište sa 46 mm na (kao što ste mogli i pretpostaviti) 43 mm. Ova promjena označava značajan trenutak u evoluciji ovog omiljenog dizajna. Dok popularni Dwayne “The Rock” Johnson lako nosi sat od 46 mm, za nas koji nismo visoki 195 cm i ne težimo preko 120 kg, to je bio sat koji je zahtijevao određenu prilagodbu i navikavanje. Uvođenje novog kućišta od 43 mm izvrsno je prihvaćeno na tržištu, a nove dimenzije učinile su ga privlačnijim širem spektru zaljubljenika u satove, dok s debljinom od 13.6 mm održava impresivan izgled na zapešću koji potencijalni vlasnik ovog sata traži. Redizajnirana krunica dijamantnog oblika, neizostavni zaštitni znak ovog sata, dodatno naglašava prepoznatljivi pilotski dizajn. Još jedna nova značajka za IWC Big Pilot 43 je prozirni poklopac kućišta od safirnog kristala koji otkriva izvrstan mehanizam iznimne završne obrade. Nadalje, krunica sada ima navoj koji pruža satu vodootpornost do 100 m te ga na taj način čvrsto smješta u područje sportskih satova.

Brojčanik

Redizajn brojčanika donekle duguje novom mehanizmu. U prethodnim modelima promjera 46 mm, brojčanik je imao prikaz datuma i indikator rezerve snage što je bila ključna značajka za sat koji se može pohvaliti sedmodnevnom rezervom snage. U najnovijim modelima promjera 43 mm, oba ova elementa su uklonjena, stvarajući primjetno više praznog prostora po cijelom brojčaniku. Zanimljivo je da ova promjena efektivno povećava vidljivost visoko čitljivih arapskih brojeva koji krase brojčanik. Dostupan je u inačici plave boje s efektom sunčeve svjetlosti i crne boje bez sjaja. 

Mehanizam

Manufakturni IWC kalibar 82100 pokreće ovaj sat, a opremljen je učinkovitim IWC Pellaton automatskim navojnim sustavom. Rezerva snage je 60 sati, što je više nego dovoljno za svakodnevno nošenje kao i za eventualni period mirovanja sata preko vikenda.

Narukvice i remeni

IWC je napravio vrlo praktičan potez s narukvicama i remenjem. Po prvi put, Big Pilot’s dolazi s čeličnom narukvicom. Također imate mogućnost izbora između kožnog ili gumenog remena koji izvanredno pristaju na preklopnu kopču. No, prava inovacija je novi EasX-CHANGE sustav koji vam omogućuje da brzo zamijenite remenje ili narukvice bez potreba za posebnim alatima ili odlaskom u servis.Važno je naglasiti da je korištenje zaista jednostavno i ne narušava udobnost nošenja sata na zapešću niti sigurnost pričvršćivanja remenja i narukvica.

Zaključak

Kada se sve uzme u obzir, ovo je uzbudljiv korak u evoluciji IWC Big Pilot’s sata, posebno za mnoge obožavatelje za koje je veličina kućišta od 46mm bila previše. Sat i dalje ima određenu težinu koja se osjeti na ruci. Završna obrada je impresivna, a kombinacija satiniranih i poliranih površina kulminira na karakterističnoj krunici čiji rubovi na neočekivan način reflektiraju svjetlost. Osvježiti takav ikoničan sat, a istovremeno zadržati suvremeni dodir, zahtijeva određenu vještinu. Jer čak i sa smanjenim, lakše nosivim kućištem, njegova prisutnost na zapešću nije narušena. Veličina ovog sata nije samo pitanje mjera, ovdje se radi o općem dojmu kojeg ostavlja. Jedno je siguno - ovaj sat neće ostati nezamijećen, a to ga čini čistokrvnim Big Pilot’s satom.
  • Ref. IW329301: Kućište od nehrđajućeg čelika, crni brojčanik, rodinirane kazaljke, smeđi remen od teleće kože.
  • Ref. IW329303: Kućište od nehrđajućeg čelika, plavi brojčanik, rodinirane kazaljke, plavi remen od teleće kože.
  • Ref. IW329304: Kućište od nehrđajućeg čelika, plavi brojčanik, rodinirane kazaljke, narukvica od nehrđajućeg čelika.
    Natrag na blog