Service and Support / FAQs

Mechanical Watches

 • I dropped my watch and now it stopped running.

  When a watch is dropped, this sudden impact may cause an axle of one or more wheels to break. Usually the balance staff breaks, the part that makes the tick-tock noise. All broken part will need to be replaced and a complete maintenance will be recommended.
 • My watch was running fine for many years, now it is running slow and stopping.

  A watch is a finely tuned mini-machine. Lubricants must be replaced periodically, which is similar to a car’s engine. To maintain optimum performance the recommended period is usually every three to five years. A complete maintenance should correct this.
 • The crystal on my watch fogs up and I can’t see the dial.

  The watch may have been exposed to moisture while crown was not properly closed or internal gaskets, which protect the watch from moisture, need to be replaced. Back, crystal and crown gasket should be replaced when making complete overhaul. The watch needs to be serviced as soon as possible before moisture makes even more damage to other internal parts. Water resistance of the watch is not a permanent feature. To keep the watch water resistant, it requires regular periodic service to be maintained.
 • When I wind my watch, it never stops winding.

  This can indicate that the mainspring has broken, which happens in manual-wind watches. Automatic watches have a clutch which gives you the “feel” when watch is fully wound. The mainspring must be replaced with a complete maintenance.
 • My watch is running very fast.

  This could be caused by dropping the watch, which can make the hairspring out of adjustment. Also, the lubricant inside the movement could migrate over time and cause hairspring to stick. Furthermore, the watch may have been exposed to a magnetic field, which can disrupt the watch movement. In any case, the watch should be overhauled.
 • My automatic watch stops after I take it off.

  This issue is characteristic for automatic watches and it can indicate to several problems. In order to get an automatic (self-winding watch) fully wound, the wearer must have a certain amount of physical activity. If the wearer is not sufficiently active, the watch might not build up enough power to run. It could also be that mainspring has become worn out, which can sometimes happen after a few years. This can be fixed by replacing the mainspring with a complete maintenance.
 • The calendar changes at noon.

  The hands are 12 hours out of position. You can fix this by advancing the time 12 hours.
 • The chronograph second hand does not set back to ‘0’.

  Over time, a mechanical chronograph will require adjustment which, in most cases, cannot be done by the wearer. When the chronograph hands do not reset to zero position, it is a good indicator that watch could need its periodic maintenance.
 • I put on my automatic watch and it is running slow.

  The wearer must wind the watch either by manually winding the crown or by wearing it for a sufficient amount of time to wind the mainspring. When worn regularly, the watch should continue to run for approximately 36 hours after removing the watch from the wrist. If the watch is fully wound and still runs slow, this is an indicator that it is due for maintenance. Automatic watches should be serviced approximately every 2 to 5 years depending on the degree of usage or wear.

Kvarcni satovi

 • Sat mi je stao.

  Prvo morate provjeriti treba li zamijeniti bateriju. Većinu baterija za sat treba zamijeniti nakon 2 godine. Međutim, neki kvarcni satovi dizajnirani su tako da se produži trajanje baterije tako da ti satovi mogu raditi do tri i više godina. (Većina takvih satova nema kazaljku sekundi). Urari u Marliju provjerit će bateriju i kontakte.
 • Kazaljka sekundi preskače nekoliko sekundi odjednom.

  To je znak da je baterija pri kraju, EOL (end-of-life). Satovi s funkcijom EOL imaju elektroničke sklopove koji detektiraju kada je baterija pri kraju. Sklop pokreće sat unaprijed u nepravilnim razmacima kako bi ukazao na to da bateriju treba zamijeniti. Stavljanjem nove baterije kazaljka sata bi trebala normalno raditi.
 • Često koristim kronograf i baterija traje manje od jedne godine.

  Ako kronograf često koristite ili ako on radi stalno to dovodi to toga da se trajanje baterije znatno smanjuje. Važno je shvatiti da je potrebno više energije za pokretanje svih brojnih funkcija nego li samo za osnovnu funkciju mjerenja vremena. Ne savjetuje se neprestano korištenje funkcije konografa. Zapravo, neki elektronski konografi automatski će prestati raditi ako se funkcija ne uključi neko dulje vrijeme. Kako bi se očuvala baterija, najbolje je isključiti funkciju kronografa kada ista više nije potrebna.
 • Kazaljka sekundi ide samo naprijed-nazad, a sat ne radi.

  To je ponekad uobičajeni problem koji ukazuje na to da je možda elektronski spoj u kvaru. Jedan od uzroka može se objasniti principima osnovne fizike. Širenje se javlja kada temperatura raste. U tom slučaju elektronski sklop možda ima loš kontakt ili je možda u kvaru. Kada se sat ne nosi na ruci, tj. kada je sat na sobnoj temperaturi, sva kontaktna mjesta i sklopovi rade dobro. Međutim, kada se sat nosi, temperatura tijela djeluje na njega i uzrokuje širenje materijala i prekida sklopa. Zbog toga sat prestaje raditi. Spoj se mora zamijeniti u okviru rutinskog servisa.
 • Sat mi uvijek stane u ponoć.

  Sat najvjerojatnije stane zbog problema s mehanizmom za kalendar. Sat treba dati na servis.
 • Sat imam jednu godinu. Trebam li zamijeniti bateriju, da bude sigurno?

  Budući da brojni kvarcni satovi imaju funkciju EOL (end-of-life, funkcija koja pokazuje kada je baterija pri kraju), ne preporučuje se mijenjati bateriju prije no što li je to potrebno. Otvaranje kućišta može uništiti brtvila čime se treba pregledati i servisirati sat na vodootpornost i to prije no što je potrebno. Izreka “ako nije pokvareno ne treba popravljati” vrijedi i za satove na baterije.
 • Koliko dugo traje baterija?

  To ovisi o starosti sata i vrsti sata / broju funkcija (npr. funkcija kronograf, alarm, kazaljka sekundi, itd.). Baterija bi u analognim i digitalnim satovima trebala trajati najmanje jednu godinu.
 • Alarm je dobro funkcionirao sve dok se baterija nije zamijenila.

  Postoji nekoliko uzroka. Najčešće objašnjenje je da opruga za kontakt alarma nije u pravilnom položaju. Sat najvjerojatnije treba poslati na servis u servisni centar. Ostali razlozi bi mogli biti da je poklopac za kućište stavljen nepravilno ili je neispravna kontakt pločica za alarm. Sat bi trebalo dati na servis u servis centar.
 • Zaslon na digitalnom satu je crn i brojke se ne vide.

  To se najčešće desi kada je sat pao ili bio izložen velikom udarcu. Digitalni zaslon, jako tanak “sendvič” stakala punjen tekućinom, je ili kontaminiran ili napuknut, što uzrokuje prodiranje zraka, a time i štete na tekućini. Ovakav popravak može biti vrlo skup i ovisno o vrijednosti sata, jednostavna zamjena sata bilo bi najekonomičnije rješenje. Skuplji satovi moraju se poslati na servis u servis centar.
 • Brojke na digitalnom zaslonu nisu dobro prikazane. Nedostaju dijelovi.

  Kontakt koji povezuje digitalni zaslon i sklop sata oštećen je udarcem, ili su kontaktna mjesta korodirala. Na taj način dio/dijelovi koji nisu prikazani ne dobivaju dovoljno napona. U jeftinijim digitalnim satovima popravak bi stajao koliko i zamjena za novi sat. Skuplji digitalni satovi mogu se popraviti po prihvatljivoj cijeni u usporedbi s kupnjom novog sata.
 • Gumb za pritiskanje ne da se pritisnuti ili se ne vraća u prvobitni položaj nakon pritiskanja.

  Gumbi imaju vrat koji je pričvršćen s donje strane koji se miče unutra-van u cijevi koja se nalazi s unutrašnje strane kada se pritisne. Unutar sata malena opruga gurne vrat van kada se gumb ne pritišće. S vremenom, prljavština ili korozija mogu se sakupiti s unutrašnje strane cijevi što uzrokuje da opruga ne može vratiti gumb u prvotni položaj. Opruga se najvjerojatnije mora zamijeniti u okviru kompletnog servisa.
 • Kazaljke rade ali digitalni zaslon ne, ili obrnuto.

  Kombinacija analognih/digitalnih satova zapravo su dva sata u jednome. Moguće je da jedan ne radi, dok drugi radi. Satovi s digitalnom funkcijom moraju se popraviti u servisnom centru.

Pretplatite se na naš newsletter

Ne propusti naše posebne ponude, akcije i promocije.