Kvarcni satovi

 
 • Sat mi je stao.

  Prvo morate provjeriti treba li zamijeniti bateriju. Većinu baterija za sat treba zamijeniti nakon 2 godine. Međutim, neki kvarcni satovi dizajnirani su tako da se produži trajanje baterije tako da ti satovi mogu raditi do tri i više godina. (Većina takvih satova nema kazaljku sekundi). Urari u Marliju provjerit će bateriju i kontakte.
 • Kazaljka sekundi preskače nekoliko sekundi odjednom.

  To je znak da je baterija pri kraju, EOL (end-of-life). Satovi s funkcijom EOL imaju elektroničke sklopove koji detektiraju kada je baterija pri kraju. Sklop pokreće sat unaprijed u nepravilnim razmacima kako bi ukazao na to da bateriju treba zamijeniti. Stavljanjem nove baterije kazaljka sata bi trebala normalno raditi.
 • Često koristim kronograf i baterija traje manje od jedne godine.

  Ako kronograf često koristite ili ako on radi stalno to dovodi to toga da se trajanje baterije znatno smanjuje. Važno je shvatiti da je potrebno više energije za pokretanje svih brojnih funkcija nego li samo za osnovnu funkciju mjerenja vremena. Ne savjetuje se neprestano korištenje funkcije konografa. Zapravo, neki elektronski konografi automatski će prestati raditi ako se funkcija ne uključi neko dulje vrijeme. Kako bi se očuvala baterija, najbolje je isključiti funkciju kronografa kada ista više nije potrebna.
 • Kazaljka sekundi ide samo naprijed-nazad, a sat ne radi.

  To je ponekad uobičajeni problem koji ukazuje na to da je možda elektronski spoj u kvaru. Jedan od uzroka može se objasniti principima osnovne fizike. Širenje se javlja kada temperatura raste. U tom slučaju elektronski sklop možda ima loš kontakt ili je možda u kvaru. Kada se sat ne nosi na ruci, tj. kada je sat na sobnoj temperaturi, sva kontaktna mjesta i sklopovi rade dobro. Međutim, kada se sat nosi, temperatura tijela djeluje na njega i uzrokuje širenje materijala i prekida sklopa. Zbog toga sat prestaje raditi. Spoj se mora zamijeniti u okviru rutinskog servisa.
 • Sat mi uvijek stane u ponoć.

  Sat najvjerojatnije stane zbog problema s mehanizmom za kalendar. Sat treba dati na servis.
 • Sat imam jednu godinu. Trebam li zamijeniti bateriju, da bude sigurno?

  Budući da brojni kvarcni satovi imaju funkciju EOL (end-of-life, funkcija koja pokazuje kada je baterija pri kraju), ne preporučuje se mijenjati bateriju prije no što li je to potrebno. Otvaranje kućišta može uništiti brtvila čime se treba pregledati i servisirati sat na vodootpornost i to prije no što je potrebno. Izreka “ako nije pokvareno ne treba popravljati” vrijedi i za satove na baterije.
 • Koliko dugo traje baterija?

  To ovisi o starosti sata i vrsti sata / broju funkcija (npr. funkcija kronograf, alarm, kazaljka sekundi, itd.). Baterija bi u analognim i digitalnim satovima trebala trajati najmanje jednu godinu.
 • Alarm je dobro funkcionirao sve dok se baterija nije zamijenila.

  Postoji nekoliko uzroka. Najčešće objašnjenje je da opruga za kontakt alarma nije u pravilnom položaju. Sat najvjerojatnije treba poslati na servis u servisni centar. Ostali razlozi bi mogli biti da je poklopac za kućište stavljen nepravilno ili je neispravna kontakt pločica za alarm. Sat bi trebalo dati na servis u servis centar.
 • Zaslon na digitalnom satu je crn i brojke se ne vide.

  To se najčešće desi kada je sat pao ili bio izložen velikom udarcu. Digitalni zaslon, jako tanak “sendvič” stakala punjen tekućinom, je ili kontaminiran ili napuknut, što uzrokuje prodiranje zraka, a time i štete na tekućini. Ovakav popravak može biti vrlo skup i ovisno o vrijednosti sata, jednostavna zamjena sata bilo bi najekonomičnije rješenje. Skuplji satovi moraju se poslati na servis u servis centar.
 • Brojke na digitalnom zaslonu nisu dobro prikazane. Nedostaju dijelovi.

  Kontakt koji povezuje digitalni zaslon i sklop sata oštećen je udarcem, ili su kontaktna mjesta korodirala. Na taj način dio/dijelovi koji nisu prikazani ne dobivaju dovoljno napona. U jeftinijim digitalnim satovima popravak bi stajao koliko i zamjena za novi sat. Skuplji digitalni satovi mogu se popraviti po prihvatljivoj cijeni u usporedbi s kupnjom novog sata.
 • Gumb za pritiskanje ne da se pritisnuti ili se ne vraća u prvobitni položaj nakon pritiskanja.

  Gumbi imaju vrat koji je pričvršćen s donje strane koji se miče unutra-van u cijevi koja se nalazi s unutrašnje strane kada se pritisne. Unutar sata malena opruga gurne vrat van kada se gumb ne pritišće. S vremenom, prljavština ili korozija mogu se sakupiti s unutrašnje strane cijevi što uzrokuje da opruga ne može vratiti gumb u prvotni položaj. Opruga se najvjerojatnije mora zamijeniti u okviru kompletnog servisa.
 • Kazaljke rade ali digitalni zaslon ne, ili obrnuto.

  Kombinacija analognih/digitalnih satova zapravo su dva sata u jednome. Moguće je da jedan ne radi, dok drugi radi. Satovi s digitalnom funkcijom moraju se popraviti u servisnom centru.

Pretplatite se na naš newsletter

Ne propusti naše posebne ponude, akcije i promocije.